Ympäristö

Lannoitesäkkikeräys 2017

Keräys on päättynyt tältä vuodelta!


Keräykseen otetaan:

 • Yaran 40 kilon lannoitesäkit
 • lannoitelavojen suojahuput
 • suursäkit:
  Yara (myös Kemira GrowHow, Kemira Agro ja Kemira -painatuksella)
  Hankkija
  Raisioagro
  Tilasiemen
  K-maatalous

Keräykseen eivät kelpaa:

 • muut suursäkit
 • säilörehujen kiriste- tai aumakalvot
 • erilaiset kanisterit,
 • muu muovi tai jäte

Säkkien tulee olla tyhjiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana.

Piensäkit niputetaan 50 kappaleen nippuihin. Lavahuppuja laitetaan 3 - 6 yhteen piensäkkiin. Suursäkkejä sidotaan 5-10 yhteen nostolenkistä.

Säkkien keräyspiste on Takamaantiellä vastapäätä Vestian Hallakankaan hyötyjäteasemaa. Säkit vietävä keräyspaikalle 15.8 mennessä. Ilmoita määrät 4H-toimistoon puh. 040 350 9151. Säkeistä maksettavat korvaukset: piensäkit 0,022 €/kpl, lavahuput 0,135 €/kpl ja suursäkit 0,156 €/kpl.

Vastuullinen Virtanen – AIV-astiakeräys viljelijöille

Maatalouden AIV-astiat on nyt helppo kierrättää viemällä ne paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspaikkaan. Sinulle, viljelijä, kierrättäminen ei maksa muuta kuin vaivan viedä astiat keräyspaikkaan.

AIV-astioiden kierrättäminen on hyvä tapa osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää paikallisia nuoria. Keräys järjestetään seuraavan kerran syyskuussa 2017 eri puolilla Suomea. Keräysajankohta on perjantai 15.9 klo 12-15 ja lauantai 16.9 klo 10-15.

Kuljetamme keräyspisteisiimme toimitetut AIV-astiasi hyötykäyttöön. AIV-liuokset ovat Suomen suosituimpia rehunsäilöntäaineita. Liuosastioiden käyttöikä on viisi vuotta, minkä jälkeen astiat tulee turvallisuussyistä vaihtaa.

Koska astioita ei enää palauteta maatalouskauppoihin, uudenlaista keräystapaa tarvitaan. Kaikki kerätyt tynnyrit ja kanisterit kierrätetään Suomessa muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Nuoria työllistävän ja viljelijöille maksuttoman valtakunnallisen keräyskampanjan järjestävät Suomen 4H-liitto ja Taminco Finland Oy. Kampanja kulkee nimellä Vastuullinen Virtanen.

Ohjeet viljelijälle AIV-palautusastiakeräystä varten

Palautukseen hyväksytään ainoastaan Oulun AIV-tehtaan pakkaamien säilöntäaineiden tyhjät kanisterit (30 l) ja tynnyrit (200 l), joissa on säilötty jotakin seuraavista:

 • AIV-tuotteet
 • Prima
 • Mestarin Vahva
 • Stabilizer TMR Plus, Stabilizer Pig L
 • Propcorn Plus, Propcorn NC

Muita markkinoilla olevia säilöntäainekäytössä olevia astioita EI oteta vastaanturvallisuussyistä. Myöskään muita muoviastioita ei oteta vastaan (esim. pesuaine- tai energialiuosastiat, ym.).

Palautettavien astioiden tulee olla tyhjiä, ehjiä ja korkit kierrettynä paikoilleen. Vuotavat, rikkinäiset tai paljon nestettä sisältävät astiat hylätään.

Viljelijöitä pyydetään tuomaan keräykseen kertakäyttölavoja (1 lava / 60 kpl 30 litran kanistereita). Autathan myös 4H-nuorta pakkauksessa.